Szkoła Podstawowa nr 11 w Piotrkowie Trybunalskim
im. Henryka Sienkiewicza

STOŁÓWKA

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
7 + 9 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
7 + 9 =

REGULAMIN STOŁÓWKI
w Szkole Podstawowej nr 11 im. Henryka Sienkiewicza
w Piotrkowie Trybunalskim



PODSTAWA PRAWNA:

  1. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów (Dz. U. z 2003 r. nr 13 poz. 133);
  2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2020 r. poz. 1604 oraz z 2024 r. poz. 933);
  3. Wytyczne Ministra Edukacji i Nauki, Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych obowiązujące od 1 września 2021 r.



I. UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:

  1. Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Szkoły Podstawowej nr 11.
  2. Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualne lub których dożywianie finansuje Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Piotrkowie Trybunalskim.


II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:

  1. Stołówka szkolna zapewnia posiłki uczniom w formie dwudaniowego obiadu z piciem. Zdarza się, że do obiadu dołączany jest deser (np. owoc, jogurt owocowy).
  2. Stawka żywieniowa za jeden obiad jest podawana Zarządzeniem Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 11.
  3. Cena jednego obiadu dla ucznia obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku, tzw. ,,wsadu do kotła”.
  4. W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności. Korzystających ze stołówki o zmianie odpłatności informuje się z miesięcznym wyprzedzeniem.
  5. Uczniowie zobowiązani są do korzystania z obiadów w stołówce szkolnej. Nie istnieje możliwość kupowania obiadów ,,na wynos” i odbierania obiadów w pojemnikach za nieobecne w szkole dziecko.


III. OPŁATY:

  1. Wpłaty za obiady dokonywane są na nr konta szkoły: 94 1090 2590 0000 0001 5232 6135 za adnotacją ,,obiady za miesiąc (podać miesiąc) – (imię i nazwisko ucznia).
  2. Uczniowie są zobowiązani do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca.
  3. Informację o całkowitym koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z informacji wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej: www.sp11.piotrkow.pl
  4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych opłata może być dokonana w innym terminie niż wskazany.
  5. Niedokonanie wpłaty jest jednoznaczne ze wstrzymaniem wydawania obiadów uczniowi.
  6. Kierownik świetlicowy sporządza listę imienną uczniów korzystających z obiadów. Obiady są wydawane na podstawie potwierdzenia tożsamości ucznia przez kierownika świetlicy.


IV. ZWROTY ZA OBIADY:

  1. Zwrot poniesionych kosztów za obiady może nastąpić z powodu choroby, wyjazdu na wycieczkę lub innych przyczyn losowych, jeśli nieobecność ucznia zgłoszono z jednodniowym wyprzedzeniem. Zwrotu dokonuje się w formie odliczenia z opłaty za następny miesiąc.
  2. Nieobecność musi zgłoszona kierownikowi świetlicy osobiście przez rodzica, wychowawcę klasy lub telefonicznie na nr telefonu szkoły: (44) 732-36-68.
  3. Odliczenie kwoty za każdy dzień nieobecności, z wyłączeniem pierwszego, następuje z odpłatności w kolejnym miesiącu.
  4. Rodzic lub uczeń powinien uzgodnić z kierownikiem świetlicy wysokość kwoty za obiady uwzględniającą odliczenia z poprzedniego miesiąca.
  5. W grudniu i czerwcu odpisów nie dokonuje się.


V. WYDAWANIEPOSIŁKÓW:

  1. Posiłki wydawane są w dniach nauki szkolnej i w wyznaczonych przez Dyrektora szkoły dniach wolnych od zajęć dydaktycznych, w godzinach 11.20-12.50.
  2. W stołówce wywieszony jest jadłospis na każdy tydzień zatwierdzony przez kierownika świetlicy, intendentkę i kucharkę.
  3. Uczniowie mogą zgłaszać kierownikowi świetlicy propozycje dań do jadłospisu.
  4. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją wydatków.


VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:

  1. Uczniowie przychodzą na obiad do stołówki szkolnej według harmonogramu dla poszczególnych klas, potwierdzają swoją obecność na liście.
  2. Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających podczas obiadu w jadalni czuwa kierownik świetlicy.
  3. Każdy uczeń przed wejściem do stołówki myje ręce wodą z mydłem lub dezynfekuje je.
  4. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
  5. Uczniowie, którzy skończyli obiad, odnoszą własne naczynia do okienka i niezwłocznie opuszczają stołówkę.
  6. Pracownica obsługi po każdej grupie spożywającej obiady myje blaty stołów i ławeczki.
  7. W stołówce i w pomieszczeniu przed stołówką obowiązuje całkowity zakaz przebywania osób postronnych.
  8. Uczniowie, którzy jedzą obiad, a po lekcjach przebywają w świetlicy szkolnej, pozostawiają plecaki w szatni przy sali S3.
  9. Uczniowie, na czas obiadu, powinni pozostawić plecaki przy salach lekcyjnych. Za pozostawione przed stołówką w plecakach pieniądze, telefony komórkowe lub inne cenne przedmioty szkoła nie odpowiada. Zaleca się uczniom wyjątkową ostrożność oraz przechowywanie w/w przedmiotów przy sobie.


VII. ZASADY SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE ZABEZPIECZENIA PRACOWNIKÓW STOŁÓWKI:

  1. Personel kuchenny utrzymuje wysoką higienę stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higienę osobistą.
  2. Osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem oraz dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60 %).
  3. W stołówce nie obowiązuje samoobsługa. Dania i produkty są podawane przez obsługę stołówki.
  4. Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu w temperaturze min. 60 % lub wyparzane.


VIII. O ZMIANACH ZWIĄZANYCH Z ORGANIZACJĄ PRACY STOŁÓWKI DECYDUJE DYREKTOR SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 11 W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM.


 

------------------------------------------------------------------------------------
 

​Procedura przyjmowania uczniów na obiady płatne w stołówce
​Szkoły Podstawowej nr 11 w Piotrkowie Trybunalskim

 

  1. Z obiadów płatnych w stołówce mogą korzystać wszyscy uczniowie szkoły.
     
  2. W pierwszej kolejności na obiady przyjmowani są uczniowie z kl. I-III, dzieci rodziców pracujących, rodzeństwa i dzieci w trudnej sytuacji rodzinnej.
     
  3. Przyjęcia uczniów na obiady dokonuje kierownik świetlicy na podstawie Karty zapisu na obiady. Rodzic ucznia powinien ją wypełnić i złożyć w świetlicy niezwłocznie po rozpoczęciu roku szkolnego, nie później niż w pierwszym tygodniu nauki szkolnej. W wypadku dużej liczby chętnych o zakwalifikowaniu na obiady decyduje kolejność zgłoszeń. Druki Karty zapisu na obiady są dostępne w świetlicy szkolnej lub na stronie internetowej szkoły: www.sp11.piotrkow.pl, zakładka "stołówka - druki".
  4. Informację o koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z ogłoszeń wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej www.sp11.piotrkow.pl.
     
  5. Rodzice uczniów zobowiązani są do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca na nr konta szkoły 94 1090 2590 0000 0001 5232 6135.
  6. Koszt jednego obiadu dla ucznia wynosi 5,50 zł.

Załączniki artykułu

Karta zgłoszenia na obiady (doc) 0.02mb, (pobrań: 404)
Zasady bezpieczeństwa dzieci 21.22 (odt) 0.01mb, (pobrań: 156)
ZASADY_BEZPIECZEŃSTWA_PRACOWNICY_2021.2022 (docx) 0.01mb, (pobrań: 109)