REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Szkole Podstawowej nr 11 im. Henryka Sienkiewicza
w Piotrkowie Trybunalskim
PODSTAWA PRAWNA:
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów z 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 13, poz.133);
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69).
I. UPRAWNIENIE DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Szkoły Podstawowej nr 11.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualne lub których dożywianie finansuje Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Piotrkowie Trybunalskim.
II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki uczniom w formie dwudaniowego obiadu z piciem. Zdarza się, że do obiadu dołączany jest deser (np. owoc, jogurt).
- Stawka żywieniowa za jeden obiad jest podawana Zarządzeniem Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 11.
- Cena jednego obiadu dla ucznia obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku, tzw. "wsadu do kotła".
- W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności. Korzystających ze stołówki o zmianie odpłatności informuje się z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Uczniowie zobowiązani do korzystania z obiadu w stołówce szkolnej. Nie istnieje możliwość kupowania obiadów "na wynos".
III. OPŁATY:
- Wpłaty za obiady dokonywane są na nr konta szkoły 94 1090 2590 0000 0001 5232 6135 z adnotacją "obiady za miesiąc (podać miesiąc) – (imię i nazwisko dziecka)".
- Uczniowie są zobowiązani do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca.
- Informację o całkowitym koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z informacji wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej www.sp11.piotrkow.pl
- W szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych opłata może być dokonana w innym terminie niż wskazany.
- Niedokonanie wpłaty jest jednoznaczne ze wstrzymaniem wydawania obiadów uczniowi.
- Kierownik świetlicy sporządza listy imienne uczniów korzystających z obiadów. Obiady są wydawane na podstawie potwierdzenia tożsamości ucznia przez kierownika świetlicy.
IV. ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wyjazdu na wycieczkę lub innych przyczyn losowych, jeśli nieobecność ucznia zgłoszono z jednodniowym wyprzedzeniem. Zwrotu dokonuje się w formie odliczenia z opłaty za następny miesiąc.
- Nieobecność musi być zgłoszona osobiście kierownikowi świetlicy lub telefonicznie na nr szkoły: (44) 732-36-68. Tylko na tej podstawie nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty za następny miesiąc.
- Odliczenie kwoty za każdy dzień nieobecności, z wyłączeniem pierwszego, następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
- Uczeń lub rodzic powinien uzgodnić z kierownikiem świetlicy wysokość kwoty za obiady uwzględniającą odliczenia z poprzedniego miesiąca.
- W grudniu i czerwcu odpisów nie dokonuje się.
V. WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są w dniach nauki szkolnej i w wyznaczonych przez Dyrektora dniach wolnych od zajęć dydaktycznych, w godzinach 11.30-12.50, podczas 2 przerw obiadowych.
- W stołówce wywieszony jest jadłospis na każdy tydzień zatwierdzony przez kierownika świetlicy, kucharkę i intendentkę.
- Uczniowie mogą zgłaszać kierownikowi świetlicy propozycje dań do jadłospisu.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją wydatków.
VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Uczniowie przychodzą na obiad do stołówki szkolnej według harmonogramu dla poszczególnych klas, potwierdzają swoją obecność na liście.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających podczas obiadu w jadalni czuwa kierownik świetlicy.
- Każdy uczeń przed wejściem do stołówki myje ręce wodą z mydłem lub dezynfekuje je.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Uczniowie są zobowiązani do zachowania dystansu społecznego w jadalni.
- Posiłki wydawane są zmianowo i w miarę możliwości spożywane przez dzieci w tych samych grupach.
- Uczniowie, którzy skończyli obiad, odnoszą własne naczynia do okienka i niezwłocznie opuszczają stołówkę.
- Pracownik obsługi po każdej grupie spożywającej obiad myje oraz dezynfekuje blaty stołów i ławeczki.
- W pomieszczeniu przed stołówką i w stołówce szkolnej obowiązuje całkowity zakaz przebywania osób postronnych.
- Uczniowie, którzy jedzą obiad, a przed lekcjami lub po ich zakończeniu przebywają w świetlicy szkolnej, pozostawiają plecaki w szatni przy sali S3.
- Za pozostawione przed stołówką w plecakach pieniądze, telefony komórkowe lub inne cenne przedmioty szkoła nie odpowiada. Zaleca się uczniom wyjątkową ostrożność oraz przechowywanie pieniędzy, telefonów komórkowych i innych cennych przedmiotów przy sobie.
VII. ZASADY SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE ZABEZPIECZENIA PRACOWNIKÓW STOŁÓWKI:
- Personel kuchenny ogranicza kontakty z uczniami i nauczycielami. W przypadku takiego kontaktu pracownice kuchni stosują maseczki.
- Pracownice zachowują odległość między stanowiskami pracy min. 1,5 m lub (jeśli jest to niemożliwe) stosują środki ochrony osobistej (tj. rękawiczki, maseczki lub przyłbice).
- Personel kuchenny utrzymuje wysoką higienę stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higienę osobistą.
- Osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
- Z jadalni usunięto dodatki (np. serwetki, talerze, sztućce). Wydawane są one bezpośrednio przez obsługę.
- W stołówce nie stosuje się samoobsługi. Dania i produkty są podawane przez obsługę stołówki.
- Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu w temperaturze min. 60°C lub wyparzane.
VIII. O ZMIANACH ZWIĄZANYCH Z ORGANIZACJĄ PRACY STOŁÓWKI DECYDUJE DYREKTOR SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 11 W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM.
------------------------------------------------------------------------------------
Procedura przyjmowania uczniów na obiady płatne w stołówce
Szkoły Podstawowej nr 11 w Piotrkowie Trybunalskim
- Z obiadów płatnych w stołówce mogą korzystać wszyscy uczniowie szkoły.
- W pierwszej kolejności na obiady przyjmowani są uczniowie z kl. I-III, dzieci rodziców pracujących, rodzeństwa i dzieci w trudnej sytuacji rodzinnej.
- Przyjęcia uczniów na obiady dokonuje kierownik świetlicy na podstawie Karty zapisu na obiady. Rodzic ucznia powinien ją wypełnić i złożyć w świetlicy niezwłocznie po rozpoczęciu roku szkolnego, nie później niż w pierwszym tygodniu nauki szkolnej. W wypadku dużej liczby chętnych o zakwalifikowaniu na obiady decyduje kolejność zgłoszeń. Druki Karty zapisu na obiady są dostępne w świetlicy szkolnej lub na stronie internetowej szkoły: www.sp11.piotrkow.pl, zakładka "stołówka - druki".
- Informację o koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z ogłoszeń wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej www.sp11.piotrkow.pl.
- Rodzice uczniów zobowiązani są do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca na nr konta szkoły 94 1090 2590 0000 0001 5232 6135.
- Koszt jednego obiadu dla ucznia wynosi 4,50 zł.