Szkoła Podstawowa nr 11 w Piotrkowie Trybunalskim
im. Henryka Sienkiewicza

"JEŻ-owe inspiracje" - konkurs!

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 3 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 3 =
291182053_103610265743393_2976859412746064018_n
Zapraszam uczniów z klas IV-VI do udziału w ogólnopolskim konkursie plastycznym z atrakcyjnymi nagrodami, w ramach programu Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)...
 
1. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie projektu kalendarza na rok 2024 składającego się z okładki i 12 plansz, po jednej na każdy miesiąc oraz zawierającego w swojej treści informacje dotyczące żywności i prawidłowego żywienia.

Założeniem koordynatorek konkursu na terenie naszej szkoły (Ilona Trojan, Kalina Balińska) jest wspólne stworzenie kalendarza, który będzie pracą zbiorową wszystkich klas IV-VI.

Plansze na poszczególne miesiące zostaną wykonane przez uczniów, a okładka będzie wspólnym dziełem Pani I. Trojan i chętnej uczennicy/chętnego ucznia, we współpracy z Panią K. Balińską.

Praca nie może zawierać żadnych danych osobowych (np. nazwisk, wizerunku) pozwalających na identyfikację osób.
 
Klasa Motyw przewodni
 
Wychowawca, odpowiedzialny
IV a STYCZEŃ – warzywa okopowe
LUTY – zdrowe ciasteczka
Izabela Jeż
IV b MARZEC – jaja
KWIECIEŃ – nowalijki
Barbara Krawczyk
V a MAJ – zdrowe grillowanie
CZERWIEC – truskawki
Paulina Tokarska
V b LIPIEC – soki owocowe
SIERPIEŃ – czereśnie i wiśnie
Karolina Śmiechowska
VI a WRZESIEŃ – śliwki
PAŹDZIERNIK – jabłka
Sylwia Kindilchi
VI b LISTOPAD – zupy warzywne
GUDZIEŃ – sałatki z cytrusów
Dominika Hilska

* po uzgodnieniu z wychowawcami, klasy mogą wymieniać się miesiącami kalendarza;

2. Plansze mogą zawierać m. in.: plakaty, grafiki, receptury na potrawy, komiksy, rysunki, zalecenia żywnościowe w formie haseł wierszowanych, zaznaczone        w roku dni związane z żywieniem, żywnością itp.
 
3. Celem konkursu jest:
* poszerzenie wiedzy na temat żywności i żywienia, korzystnie wpływających na zdrowie fizyczne, psychiczne oraz wyniki w nauce i sporcie dzieci i młodzieży;
* promocja zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży,
* zwiększenie świadomości żywieniowej wśród dzieci i młodzieży oraz nauczycieli,
* budowanie od najmłodszych pokoleń świadomości w zakresie racjonalnego żywienia i jego wpływu nie tylko na zdrowie, ale również środowisko.

4. Format prac: pomniejszony A3 – 330 x 262 mm; okładka 330 x 430 mm.

5. Technika prac: dowolna. Różnokolorowe kartony na plansze można odbierać od Pani I. Trojan. Pani K. Balińska udostępni potrzebne: farby, mazaki, kredki, papier kolorowy, kleje, dziurkacze ozdobne itp. Proponujemy zawrzeć na każdej planszy miesiąca: przepis kuchenny, rysunki produktów sezonowych i zdrowe danie.

6. Termin oddawania prac: 31.03.2023 r., świetlica szkolna.

7. Uczniowie zaangażowani w tworzenie kalendarza mają możliwość otrzymania oceny cząstkowej ,,6'' z plastyki :-)
powrót